ÄI5 ja transformatiivinen oppiminen

ÄI5 ja transformatiivinen oppiminen

Heutagogiaan sopivat hyvin käänteinen oppiminen niin kuin transformatiivinenkin... Lisää... »

Kielioppia tehostetusti

Kielioppia tehostetusti

Sähköisesti ja yhteistoiminnallisesti opiskelijan omien tavoitteiden mukaisesti opiskellaan kielioppia samalla, kun kirjoitetaan erityyppisiä tekstejä... Lisää... »

Heutagogiaa ja reflektointia

Heutagogiaa ja reflektointia

Tällä sivulla on muutamia linkkejä aiemmin julkaisemiini teksteihin: heutagogiaa, tvt:tä ja reflektointia pidettyjen kurssien jälkeen. Lisää... »

Mitä uutta?

Mitä uutta?

Tällä sivulla on 24.2.2016 alkaen muutokset ja lisäykset blogiin, uusimmat ensin. Lisää... »

Peda.net-ohjeet

Peda.net-ohjeet

Sivulla on listattu ja ryhmitelty Vimeossa julkaisemani Peda.netissa olevan vuorovaikutteisen oppimateriaalin sekä oppimisalustan käyttöohjeita ja -vinkkejä. Napsauttamalla alla olevia linkkejä pääset suoraan kanavalle ja katsomaan videoita... Lisää... »

ÄI4 – kolmatta vuotta digitaalisesti

ÄI4 – kolmatta vuotta digitaalisesti

Syksyllä 2015 olivat ensimmäiset äidinkielen ja kirjallisuuden lukiokurssit ilman printtimateriaaleja. Niistä raportoin ja reflektoin aiemmin... Lisää... »

Kolmas kerta toden sanoo?

Kolmas kerta toden sanoo?

Suurin muutos tällä kertaa oli niin sanottujen kertaustuntien tai pohjustavien tuntien poistaminen. Aiemmin seitsemänpäiväisessä koeviikossa oli ensimmäistä koepäivää lukuun ottamatta koetta edeltävänä päivänä oppitunti, jonka opettaja sai käyttää esimerkiksi kokeeseen valmistautumiseen. Lisää... »

 

Tuntipäiväkirjoista tehoa opiskeluun (Peda.net)

Sähköisissä oppimateriaaleissa, oppikirjassa liikkumisessa ja tehtävien dokumentoimisessa ja opintojen seurannassa, niin opettajan kuin oppilaankin kannalta, on monia vaihtoehtoja ja jopa ongelmia. Joissakin oppimisalustoissa seuranta on helppoa, sillä opettaja saa tehtäväryhmittelyn tai katetogorian mukaan tiedot oppilaan aktiviteeteista ja eri sivuilla viettämästä ajasta. Peda.netissä tällaista mahdollisuutta ei vielä ole, ja oppimisen kannalta lienee toisarvoista, miten kauan joku oppilas käyttää mihinkin tehtävään aikaansa. Esseekirjoittamisessa joku voi päästä aivan yhtä hyvin kolmen vartin ajankäytöllä parempaan suoritukseen kuin toinen oppija, joka uhraa tehtävään kolme tuntia ja muokkaa sen vielä opettajan palautteen jälkeen uudelleen.

Olen käyttänyt muutamalla kurssilla oppilaiden tuntipäiväkirjoja, ja saadun palautteen mukaan oppijat ovat pitäneet sitä hyödyllisenä oman oppimisen seuraamisessa. Kun tuntipäiväkirja lisätään omiin linkkeihin profiilisivulle, siitä pääsee helposti parilla klikkauksella keskeneräiseen tehtävään. Tällöin ei tarvitse selailla sähköistä oppikirjaa sivulta toisella ja hakea siten tekeillä olevia tehtäviä.

Yhdessäoppimista ja vuorovaikutusta on lisännyt niiden lisääminen ryhmäpalautuskansioon, jossa muut kurssin oppilaat pääsevät toistensa tekemiin tehtäviin hyperlinkkien avulla. Joitakin tehtäviä tehdään myös palautuskansioon ja lomakkeisiin, jotka ovat vain opettajan nähtävillä. Ykköskurssin jälkeen syksyllä 2015 kyselyn perustella vain kaksi oppilasta 52:sta oli sitä mieltä, että tehtävät tulisi tehdä vain opettajan nähtäville, muut sen sijaan kokivat hyötyvänsä avoimuudesta.

Tunti- tai oppimispäiväkirja

Alla olevalla videolla on pari esimerkkiä oppilaiden tekemistä tuntipäiväkirjoista tietotekniikan kurssilla AT4, jolla perehdytään internetiin, nettisivujen tekemiseen yms. Videolla neuvotaan myös miten opettajan lisäämään ryhmäpalautuskansioon luodaan oma merkintä ja miten sitä muokataan kurssin edetessä. Lisäksi tuntipäiväkirja lisätään oppilaan omiin linkkeihin käytön helpottamiseksi.

Tuntipäiväkirja ATK from Mika Auramo on Vimeo.

Tuntipäiväkirjamalli äidinkielen kurssilta

Seuraavalla videolla nähdään, miten oppilas linkittää kurssilla tekemiin tehtäviin tuntipäiväkirjastaan. Vaikka kurssilla oli käytössä eOpin Verkko 1 -kirja, opettaja lisäsi siihen runsaasti itse tekemäänsä materiaalia oppikirjan ulkopuolelta. Muokattavan oppikirjan etu onkin itse tehdyn opintomateriaalin lisääminen käytettävään oppikirjaan, esim. linkittämällä, upottamalla tai yksinkertaisesti kirjoittamalla ja luomalla uusia sivuja oppikirjaan.

Pääsääntöisesti oppilaat pitivät sähköisen kirjan käyttöä helppona tai melko helppona riippuen omista tvt-valmiuksistaan. Tämän lisäksi opettaja lisäsi kirjaan yhden sivun, jolla oli tuntitehtävät linkkeineen, eikä kirjan ulkopuolisia palveluja tarvittu, esim. Wilmaa. Pikaviestikanavana toimi Remind, ja lähes puolet halusi sitä käytettävän jatkossakin, joten chattikanava on myös kakkoskurssilla. Sen kautta on mahdollista lähettää parilla klikkauksella linkkejä ja pikaviestejä koko ryhmälle, ja käyttö on vaivatonta.

Tuntipäiväkirja from Mika Auramo on Vimeo.

Peda.netin tekstieditori

Monelle käyttäjälle voi olla entuudestaan tuttu Peda.netissä oleva tekstieditori, jolla kirjoitetaan HTML-muotoista tekstiä, eli lisätään kappaleita, upotetaan kuvia jne. Itsekin olen törmännyt samaan ja vähän muokattuun editoriin muutamassa muussa palvelussa. Käyttäjän ei tarvitse tietää koodaamista mitään, mutta koodieditorilla voi sitä muokata. Katso myös opetusfilmi muokkaimen perusominaisuuksista.

Peda.net: Uuden sivun luonti, tekstimoduuli ja tekstieditori from Mika Auramo on Vimeo.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*