ÄI5 ja transformatiivinen oppiminen

ÄI5 ja transformatiivinen oppiminen

Heutagogiaan sopivat hyvin käänteinen oppiminen niin kuin transformatiivinenkin... Lisää... »

Kielioppia tehostetusti

Kielioppia tehostetusti

Sähköisesti ja yhteistoiminnallisesti opiskelijan omien tavoitteiden mukaisesti opiskellaan kielioppia samalla, kun kirjoitetaan erityyppisiä tekstejä... Lisää... »

Heutagogiaa ja reflektointia

Heutagogiaa ja reflektointia

Tällä sivulla on muutamia linkkejä aiemmin julkaisemiini teksteihin: heutagogiaa, tvt:tä ja reflektointia pidettyjen kurssien jälkeen. Lisää... »

Mitä uutta?

Mitä uutta?

Tällä sivulla on 24.2.2016 alkaen muutokset ja lisäykset blogiin, uusimmat ensin. Lisää... »

Peda.net-ohjeet

Peda.net-ohjeet

Sivulla on listattu ja ryhmitelty Vimeossa julkaisemani Peda.netissa olevan vuorovaikutteisen oppimateriaalin sekä oppimisalustan käyttöohjeita ja -vinkkejä. Napsauttamalla alla olevia linkkejä pääset suoraan kanavalle ja katsomaan videoita... Lisää... »

ÄI4 – kolmatta vuotta digitaalisesti

ÄI4 – kolmatta vuotta digitaalisesti

Syksyllä 2015 olivat ensimmäiset äidinkielen ja kirjallisuuden lukiokurssit ilman printtimateriaaleja. Niistä raportoin ja reflektoin aiemmin... Lisää... »

Kolmas kerta toden sanoo?

Kolmas kerta toden sanoo?

Suurin muutos tällä kertaa oli niin sanottujen kertaustuntien tai pohjustavien tuntien poistaminen. Aiemmin seitsemänpäiväisessä koeviikossa oli ensimmäistä koepäivää lukuun ottamatta koetta edeltävänä päivänä oppitunti, jonka opettaja sai käyttää esimerkiksi kokeeseen valmistautumiseen. Lisää... »

 

AT4 – tietotekniikkaa yksilöllisesti

Tästä lähdettiin

Olen muutaman vuoden ajan toteuttanut lukion tietotekniikan kursseja oppilaskeskeisesti ja kannustanut oppilaita itsemääräytyvään oppimiseen. Oppilaat saavat siis itse päättää mitä opiskelevat ja mihin tahtiin, osa vielä milloin – ei pelkästään oppitunnilla. Näin oppija saa paremmin koko prosessin haltuun, ja voidaan puhua oppimisen personalisaatiosta, henkilökohtaistamisesta tai yksilöllisestä oppimisesta.

Opettajan tehtäväksi jää toimia asiantuntijana, jonka puoleen voi tarvittaessa kääntyä ja jolla on homma hallussa siten, että hän tarjoaa vaihtoehtoisia tapoja, miten edetä. Oppija valitsee niistä itse omiin tarkoituksiinsa parhaiten sopivan. Myös ryhmän toiset oppilaat voivat toimia opettajina, toisin sanoen pidemmälle ehtineet voivat opastaa hankaluuksien kanssa painivia kurssitovereitaan ja jakaa osaamistaan.

Kurssin AT4 kuvaus opinto-oppaassa ja kurssin Peda.net-sivulla

AT4 Internet I

Tutustutaan Internet-tietoverkkoon ja harjoitellaan web-editointia ja erilaisten digitaalisten julkaisuvälineiden käyttöä. Harjaannutaan websuunnitteluun, webkehitykseen ja digitaalisen lukutaidon edistämiseen oppilaslähtöisesti.

Kurssin arviointi: arvosana 5 – 10 tai suoritusmerkintä (S).

Mitä kurssilla tehdään?

1. Kurssilla voidaan tehdä oma sivusto.
2. Harjoitellaan omatoimisesti Codeacademyssä tai vastaavassa.
3. Kokeillaan ja testataan erilaisia webtyökaluja, somepalveluja ja julkaisutyökaluja oman valinnan mukaan.

Kurssi arvioidaan joko suoritusmerkinnällä tai numerolla sen mukaan, minkä verran on tuotettu omaa sisältöä tai koodattu tekstiä jollain julkaisutyökalulla tai vastaavalla.

Lue lisää mahdollisuuksista blogiartikkelista.

Opettajan ohjevideoita löydät mm. Vimeosta: AT4-ryhmä ja Peda.net-kanava.

Näin edettiin

Luettuani Mark Barnesin kirjan (ja kirjoittajan muutaman muunkin) 5-Minute Teacher päätin kokeilla ideoiden toimivuutta. Käänteiselle oppimiselle ja käänteiselle luokalle on runsaasti erilaisia määritelmiä, mutta oleellista niille on se, että opettaja ei tuhlaa oppilaiden aikaa koko luokan opettamiseen vaan tuntityöskentely käytetään oppimiseen ja tehtävien tekemiseen.

Muutamalla tunnilla kurssin alussa aikaa meni ohjeistamiseen vähän enemmänkin, ja pienelle vähemmistölle tämäntyyppinen opiskelu oli vierasta. Melko nopeasti kuitenkin pokeri- ja pelisivustot vaihtuivat sellaisiksi kuin digivihkosesta havaitsemme.

Jokaisen tunnin jälkeen oppilaat kirjoittivat oppimispäiväkirjaansa, mitä olivat tehneet, mitä oppineet. He linkittivät jo julkaistuihin somesivustoihin. Näin myös muut oppilaat ryhmässä pääsivät näkemään, miten homma muilla eteni. Opettaja kommentoi suoraan päiväkirjoja ja tarjosi henkilökohtaista ohjausta ja erilaisia virikkeitä kehittää oppilaiden omia projekteja. Näin oppijat syvensivät osaamistaan ja sitoutuivat paremmin meneillään oleviin tehtäviinsä.

Koepäivänä tuli aika esittää omat saavutuksensa koko ryhmälle, kertoa oman aiheen taustoista, tavoitteista jne. Yksi ryhmä teki sähköisen kokeen (kyselyn) muille. Esitykset linkkeineen ja kuvauksineen jaettiin Peda.netin kautta aikaisemmin. Kaikki kurssinsa suoriutuneet saivat vähintään hyvän arvosanan, osa suoritusmerkinnän. Kurssilla opittiin paljon, vaikka lähtötaso osalla oli heikohko, eikä se haitannut mitään – silti hauskaa tuntui olevan.

Tähän päädyttiin

Niin kuin alla olevasta kurssipalautteesta havaitsemme, oppilaille tuntuu sopivan paljon paremmin oppilaskeskeinen tapa oppia. Muutamia vuosia sitten kaikkien piti tehdä Microsoftin Expression Web -ohjelmalla oma sivusto, jossa oli vähimmäismäärä tehdyille sivuille. Jokaisen oppitunnin alussa kerroin tunnin aiheen, jonka mukaan harjoiteltiin ja edettiin.Tällainen tasatahtinen tapa oppia soveltuu huonosti useimpiin aineisiin, myös tietotekniikkaan, jossa osaamistaso on hyvin vaihteleva. Nykyään oppilaat saavat edetä aivan omaan tahtiin ja käyttää sellaisia palveluja ja sovelluksia, jotka kuuluvat väljästi määrittelemiini kurssin sisältöihin.

Pääasia on, että nuoret kehittävät digitaalista osaamistaan, lukutaitoaan, ymmärrystään ja luovuuttaan tällä osa-alueella ja oivaltavat, että nämähän ovat niitä tulevaisuudessa tarvittavia taitoja – eikä mitään nörttihommeleita vaan osa kansalaistaitoa.


 

Digivihkonen osasta kurssitöitä

livebooklet.com

Kurssipalaute

AT4 kurssipalautetta from Mika Auramo on Vimeo.

Käytetyt ohjelmat

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*