ÄI5 ja transformatiivinen oppiminen

ÄI5 ja transformatiivinen oppiminen

Heutagogiaan sopivat hyvin käänteinen oppiminen niin kuin transformatiivinenkin... Lisää... »

Kielioppia tehostetusti

Kielioppia tehostetusti

Sähköisesti ja yhteistoiminnallisesti opiskelijan omien tavoitteiden mukaisesti opiskellaan kielioppia samalla, kun kirjoitetaan erityyppisiä tekstejä... Lisää... »

Heutagogiaa ja reflektointia

Heutagogiaa ja reflektointia

Tällä sivulla on muutamia linkkejä aiemmin julkaisemiini teksteihin: heutagogiaa, tvt:tä ja reflektointia pidettyjen kurssien jälkeen. Lisää... »

Mitä uutta?

Mitä uutta?

Tällä sivulla on 24.2.2016 alkaen muutokset ja lisäykset blogiin, uusimmat ensin. Lisää... »

Peda.net-ohjeet

Peda.net-ohjeet

Sivulla on listattu ja ryhmitelty Vimeossa julkaisemani Peda.netissa olevan vuorovaikutteisen oppimateriaalin sekä oppimisalustan käyttöohjeita ja -vinkkejä. Napsauttamalla alla olevia linkkejä pääset suoraan kanavalle ja katsomaan videoita... Lisää... »

ÄI4 – kolmatta vuotta digitaalisesti

ÄI4 – kolmatta vuotta digitaalisesti

Syksyllä 2015 olivat ensimmäiset äidinkielen ja kirjallisuuden lukiokurssit ilman printtimateriaaleja. Niistä raportoin ja reflektoin aiemmin... Lisää... »

Kolmas kerta toden sanoo?

Kolmas kerta toden sanoo?

Suurin muutos tällä kertaa oli niin sanottujen kertaustuntien tai pohjustavien tuntien poistaminen. Aiemmin seitsemänpäiväisessä koeviikossa oli ensimmäistä koepäivää lukuun ottamatta koetta edeltävänä päivänä oppitunti, jonka opettaja sai käyttää esimerkiksi kokeeseen valmistautumiseen. Lisää... »

 

AT4/5 aivan yksilöllisesti

Mistä on kyse?

Innostuin vuonna 2009 käänteisessä oppimisesta (flipped learning) ja perustin Vimeoon ryhmän, jota käytimme Internet I -kurssilla lukiossa. Tuolloin tutustuttiin webtyökaluihin ja julkaisujärjestelmään nimeltä Expression Web, jota muutama kokeilee sitä vieläkin kurssilla.

Opiskelu oli sellaista, että aloitettiin yhdessä eteneminen, kaikkien piti julkaista minimimäärä sivuja ja käyttää samoja sovelluksia. Opiskelu oli tasatahtista ja välillä tylsää puurtamista, ja osa katsoi videoita etukäteen. Ne kyllä helpottivat opettamista, ettei opettajan tarvinnut toistella sanoja moneen kertaan, ja osa pärjäsi hyvin ilman videoitakin  yrittämällä ja kokeilemalla.

Sittemmin luovuin kokonaan kaikenlaisesta opettajan käskyttämästä opiskelusta kurssilla ja päätinkin rohkaista olemaan uteliaita ja kokeilemaan juuri niitä sovelluksia ja palveluja, joista voisi olla heille jatkossa hyötyä tai jotka kiinnostaisivat eniten. Tekemällä malleja ja näyttämällä aikaisempien kurssien oppilastöitä moniakaan ei tarvinnut enää erikseen motivoida. Palaute on ollut lähes kokonaan myönteistä, ja kurssien kokemuksia soveltaen päädyin käyttämään samanlaisia menetelmiä myös suomen kielen ja kirjallisuuden kursseilla. Kolmisen vuotta sitten aloin tutustua heutagogiaan, jonka teoreettiset lähtökohdat olivatkin tulleet tutuiksi jo opiskeluaikoina.

Kolme pointtia

Opiskelijat saivat valita kolme eri oppimispolkua, kulkea tai taapertaa sitä oman mielenkiinnon mukaan niin pitkälle kuin intoa riitti. Osa keskittyi heti alusta asti omaan sivustoonsa, lisäsi siihen sosiaalisen median tilejä ja harjoitteli niiden ominaisuuksia ja widgettien ja upotettavien sisältöjen käyttöä. Toiset kokeilivat eri ohjelmia, työkaluja, somepalveluja ja koodauskouluja. Muutamille riitti omatoiminen opiskelu ja perehtyminen javascriptiin, HTML, Pearliin jne., ja tunnit täyttyivät omatahtisesta etenemisestä.

Kurssin läpäisyaste oli  hyvä, sillä vain yhdellä (kahdeksastatoista) kurssi keskeytyi poissaolojen vuoksi. Pari kolme huomasi heti kurssin alussa, ettei tästä tullutkaan mitään, ja pyyhe lensi kehään. Keskiarvo oli jälleen kahdeksan ja yhdeksän välillä.

Vaihtoeohtoja

1. Kurssilla voidaan tehdä oma sivusto.
2. Harjoitellaan omatoimisesti Codeacademyssä tai vastaavassa.
3. Kokeillaan ja testataan erilaisia webtyökaluja, somepalveluja ja julkaisutyökaluja oman valinnan mukaan.

Seuraavaksi opetussuunnitelmatekstiä:

Tavoitteet 

Opiskelija 

  • tutustuu Internet-tietoverkkoon
  • perehtyy selainohjelmointiin
  • kykenee tuottamaan omat www-sivut
  • osaa käyttää erilaisia digitaalisia julkaisu- ja sisällöntuotanto-ohjelmia ja palveluja

Keskeiset sisällöt

  • Internetin hyödyntäminen
  • HTML-editori, selainohjelmointikielet
  • web-suunnittelu ja web-kehittäminen

Arviointi

  • arvosana 5-10 tai suoritusmerkintä (S)

Videokatsaus kurssiin (Peda.net)

AT(5)/4 Internet I from Mika Auramo on Vimeo.

Videoesittely kurssista ja muutama mallisivusto.

Lisää kurssilla tehtyjä sivustoja

Tällä kertaa esillä olevat kurssilla tehdyt sivustot on tehty kahta lukuun ottamatta Wixillä. Pub Saukkola syntyi kolmen opiskelijan voimin, DIY Builds ja Autokorjaamo yksin tehden ja loput parityönä. Tätä kirjoitettaessa sivustot olivat saatavilla julkaisupalveluissa, mutta tulevaisuudessa voi olla toisin.

Osa sivustoista jäi enemmän tai vähemmän luonnostelun asteelle, ja osaa opiskelijat työstivät koko kurssin ajan keskittyen haluamaansa, esim. kuvankäsittelyyn, huumorin viljelyyn, tekstien toimittamiseen jne. Tyylilaji oli vapaa, ja monilla koululaishuumori yhdistyi koodaukseen.

Linkit voi avata suoraan uuteen välilehteen tai napsauttaa ponnahdusikkunaan selailtavaksi.

 

Kurssipalautetta

Tykkäsin kurssista paljon ja vapaa opiskelu oli mukavaa ja toimivaa.

Vapaa opiskelu teki tunneista rennon oloisia, ja työt etenivät kuin itsestään.

Kurssi oli tarpeellinen jos, vaikka tulevaisuudessa tarvitsee tehdä nettisivut.

Kokemusta tietokoneista ei niin hirveästi löytynyt ennen kurssia, joten oli todella hyödyllinen.

Hyvä kurssi. Oli mukavaa, kun sai opiskella itse eikä ollut pelkkää opettajan kuuntelemista. Todella positiiviset fiilikset jäi kokonaisuudessa. Kiitos!

Vapaasti työskentely oli hyvä tapa oppia, koska ei tarvinnu edetä samaan tahtiin muiden kanssa ja sai tehdä sitä mikä tuntui kiinnostavalta.

Kurssi oli erittäin omalaatuinen. Ei tullut minkäänlaisia ylimääräisiä paineita kesken kurssin tai koeviikollakaan.

Opin myös tekemään aidon näköiset somet ja niihin tehtävää sisältöä. Kurssin vapaa ja avoin opiskelu oli myös plussaa.
Päällisin puolin olen hyvin tyytyväinen kokonaisuuteen.

Kurssi oli mukava koska se oli erilainen ja sai tehdä omatoimisesti töitä. Varmaan jatkan kurssilla tehdyn nettisivun tekoa tulevaisuudessakin. Kurssin aikana opin tekemään nettisivuja. Oli mukavaa koska wixillä oli helppo tehdä.

Kurssi on kokonaisuudessaan mukavan rento sillä työtä saa tehdä omaa tahtia. Myöskin kurssin vapaus siitä että mitä tekee on erittäin positiivinen asia, eli saa päättää ihan itse mitä tekee eikä tarvitse esimerkiksi valita aihetta sivuille valmiista esimerkeistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*