ÄI5 ja transformatiivinen oppiminen

ÄI5 ja transformatiivinen oppiminen

Heutagogiaan sopivat hyvin käänteinen oppiminen niin kuin transformatiivinenkin... Lisää... »

Kielioppia tehostetusti

Kielioppia tehostetusti

Sähköisesti ja yhteistoiminnallisesti opiskelijan omien tavoitteiden mukaisesti opiskellaan kielioppia samalla, kun kirjoitetaan erityyppisiä tekstejä... Lisää... »

Heutagogiaa ja reflektointia

Heutagogiaa ja reflektointia

Tällä sivulla on muutamia linkkejä aiemmin julkaisemiini teksteihin: heutagogiaa, tvt:tä ja reflektointia pidettyjen kurssien jälkeen. Lisää... »

Mitä uutta?

Mitä uutta?

Tällä sivulla on 24.2.2016 alkaen muutokset ja lisäykset blogiin, uusimmat ensin. Lisää... »

Peda.net-ohjeet

Peda.net-ohjeet

Sivulla on listattu ja ryhmitelty Vimeossa julkaisemani Peda.netissa olevan vuorovaikutteisen oppimateriaalin sekä oppimisalustan käyttöohjeita ja -vinkkejä. Napsauttamalla alla olevia linkkejä pääset suoraan kanavalle ja katsomaan videoita... Lisää... »

ÄI4 – kolmatta vuotta digitaalisesti

ÄI4 – kolmatta vuotta digitaalisesti

Syksyllä 2015 olivat ensimmäiset äidinkielen ja kirjallisuuden lukiokurssit ilman printtimateriaaleja. Niistä raportoin ja reflektoin aiemmin... Lisää... »

Kolmas kerta toden sanoo?

Kolmas kerta toden sanoo?

Suurin muutos tällä kertaa oli niin sanottujen kertaustuntien tai pohjustavien tuntien poistaminen. Aiemmin seitsemänpäiväisessä koeviikossa oli ensimmäistä koepäivää lukuun ottamatta koetta edeltävänä päivänä oppitunti, jonka opettaja sai käyttää esimerkiksi kokeeseen valmistautumiseen. Lisää... »

 

Verkko 1 – ensituntumaa kurssin jälkeen

Ensimmäiset sähköiset kurssin on pidetty Lohjan yhteislyseon lukiossa eOpin Verkko 1 -kirjalla. Oppilaita oli kahdella kurssilla lukuvuoden toisessa jaksossa yhteensä 52. Ryhmät tuli jo arvosteltua, ja se noudattelee viime vuoden arviointilinjaa, joka on vähintään puolisen numeroa verrokkiryhmiä (Särmä) parempi, eli tällä kertaa keskiarvo oli 7,8 molemmilla ryhmillä ja arvosana 10 peräti kuudella oppilaalla. Määrä on poikkeuksellisen suuri, enkä menneiltä vuosilta sellaista ykköskursseilta muista (edit 3.12.). Keskimäärin viime vuosina printillä on päästy vähän seiskan päälle, paras 7,3. Tarkempi analyysi tulee myöhemmin.

Muutama keskeinen havainto näkyy oppilaiden palautteesta:

  • Kurssilla pyrin siihen, että opiskellaan yhteistoiminnallisesti, rennosti, kannustavasti ja silti tehokkaasti.
  • Muutamaa oppilasta lukuun ottamatta oppilaskeskeinen oppimistapa oli sopiva.
  • Myönteinen suhtautuminen äidinkielen opiskeluun lisääntyi.

END OF SEASON (1)

Ks. alkuperäinen tilasto.

Tehtäviä ja työmuotoja

Selkeä enemmistö tuntui pitävän valinnanvapautta tehtävien tekemiseen arvossaan. 30% prosenttia sen sijaan oli yhdeksän vuoden jälkeen niin tottunut opettajajohtoiseen määräämiseen ja tasatahtiseen opiskeluun, että piti sitä itselle sopivampana vaihtoehtona. Perusteluissa tuli usein ilmi, että on helpompi saada jotain aikaiseksi, kun opettaja painostaa ja määrää. Näistä suurin osa jatkaakin paperisella kirjalla seuraavalla kurssilla.

Toiseksi ja kolmanneksi eniten mainintoja saivat omatahtisuus ja mahdollisuus muokata uudelleen jo arvioituja tehtäviä, esim. esseitä. Moni käyttikin tätä mahdollisuutta hyödyksi, ja vaikutti sillä korottavasti kurssiarvosanaan.

Ainostaan kaksi oppilasta viidestäkymmenestä oli sitä mieltä, että haluaa opiskella vain yksin vailla vertaispalautetta ja ilman vastavuoroisuutta muiden ryhmän opiskelijoiden kanssa. Nämä yksinäiset puurtajat halusivat, että vain opettaja saa antaa heille palautetta, eikä kukaan muu saa osallistua arviointiin.

s2

Sarjassa ilmestyneet tekstit

Lisäys:

Ryhmät tuli jo arvosteltua, ja se noudattelee viime vuoden arviointilinjaa, joka on vähintään puolisen numeroa verrokkiryhmiä (Särmä) parempi, eli tällä kertaa keskiarvo oli 7,8 molemmilla ryhmillä ja arvosana 10 peräti kuudella oppilaalla . Määrä on poikkeuksellisen suuri, enkä menneiltä vuosilta sellaista ykköskursseilta muista (edit 3.12.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*