Sarjassa seurataan, miten Lohjan Yhteislyseon lukiossa käytetään sähköistä, vuorovaikutteista Verkko-oppikirjaa.
Miten valmisteltiin?
Kesällä lukion aloittavat opiskelijat saivat oppilaitokselta viestin, että tietokoneiden käyttöä edellytetään lukio-opinnoissa. Syksyn aikana oppilaat ottivat omia laitteita käyttöönsä tai ostivat oppilaitoksen kautta kannettavan tietokoneen. Nämä laitteet toimitettiin oppilaille toisen jakson loppuun mennessä.
Toisen jakson aikana lukion ensimmäisen luokan oppilaille järjestettiin Wilmassa kysely, jonka perusteella parisentusinaa oppilasta päätti osallistua koulun ensimmäiseen sähköiseen oppikirjakokeiluun. Kirja on valmis ja muokattava nykyistä opetussuunnitelmaa toteuttava lukion oppimateriaali, joka korvaa painetun oppikirjan.
Miten aloitettiin?
Ensimmäisten tuntien aikana otettiin oppimisympäristö haltuun, tutustuttiin oppikirjaan, sen ominaisuuksiin, yhteistyömenelmiin ja kirjassa tapahtuvaan vuorovaikutukseen ja orientoiduttiin oppilaskeskeiseen tapaan opiskella. Oppilaspalautteen mukaan oppimisympäristö vaikutti helpommalta omaksua kuin Moodle.
Parin oppitunnin jälkeen kysyin kurssin tavoitteista ja valinnasta, miksi opiskella sähköisesti.
Tavoiteenani on oppia käyttämään tätä pedanetin systeemiä. Samalla haluan edistää omaa äidinkielen osaamistani. Tavoittelen kiitettävää arvosanaa.
Tavoitteeni kursilla on oppia tuottamaan sujuvaa tekstiä. Myös oppia hallitsemaan tietokonetta opiskelussa ja tuottamaan kurssitöitä. Tietysti myös päästä kurssista läpi mahdollisimman hyvällä arvosanalla.
Tavoitteeni on nostaa äidinkielen numeroa ja päästä kurssista läpi. Haluan myös oppia kirjoittamaan sujuvaa tekstia, etenkin esseiden takia. Olisi myös kiva oppia käyttämään sähköistä oppikirjaa ja tietokonetta mahdollisimman sujuvasti koulutehtävissä.
Että kirjoittaisin nopeammin sekä koneella, että käsin. Osaisin viitata pohjatekstiin entistä paremmin. Sitten että osaisin käyttää konetta entistä paremmin.
Haluaisin nostaa äidinkielen arvosanaani joka on hieman laskenut tultuani lukioon. Ryhmänohjaajani sanoi että äidinkieli on tärkeä aine ja sen numeroa olisi hyvä nostaa. Toivoisin myös että tämä kurssin avulla oppisin käyttämään sähköistä kirjaa ja muutenkin opiskelemaan käyttäen tietokonetta.
Kymmenennellä tunnilla oppilailta kysyttiin mielipiteitä printtikirjan (Särmä) ja sähköisen oppikirjan (Verkko) eroista ja omista opiskelukokemuksista. Kaikki kurssin oppilaat käyttivät lukion ensimmäisellä kurssilla Särmää (Käsikirja ja kurssivihko)
Verrattuna viime äidinkielen kurssiin pidän tästä enemmän, koska jää enemmän aikaa tehtäville, kun opettaja ei puhu niin paljon. Lisäksi tietotekniikan opettelusta on aina hyötyä tulevaisuudessa.
Itsenäisestä tietokoneen käytöstä pidän paljon vaikka aluksi olinkin skeptinen. Opiskelu ryhmässä ja omaehtoisesti on paljon opettavampaa kuin opejohtoinen opiskelu.
Pidän enemmän tästä kurssista kun ensimmäisestä jossa ei tietokoneita käytetty. Ryhmässä työskentely on myös paljon mukavampaa. Sähköinen kirja on paljon kätevämpi kuin fyysinen kirja. Ei tarvitse kantaa painavaa äidinkielenkirjaa mukana. Kirjoittaminenkin on sujuvampaa eikä yhtä väsyttävää.
Nykyinen kurssi on rennompaa ja oppilaskeskeisempää. Opettaminen on yksinkertaista ja oppiminen mukavaa.
Tämä tietokoneäikkä on paljon parempi ja mukavampi, kuin normaali opettajajohtoinen opetus.
Kirja on aina mukana eikä sitä voi unohtaa koska se on netissä. Voin opiskella missä tahansa milloin tahansa.
Tietoa asioista on nopea etsiä, myös kirjoittaminen on nopeaa ja vaivatonta joten töitä jaksaa tehdä paremmin.
Kun on mukavempi opiskella uskoisin enemmän asioita jäävän muistiin.
Katso loputkin vastaukset. Kielteistä palautetta ei tullut ollenkaan.
Opettajan näkökulmasta
Vuosia on vierähtänyt siitä, kun ajoin opintojen loppuvaiheessa syksyllä 1995 Turusta Someron lukioon opettamaan äidinkieltä muutamaksi kuukaudeksi. Tietokoneiden näytöt olivat valtavia pönttöjä, ja silloiseen nettiin pääsi enintään 64 kilotavun nopeudella. Puhelin oli järkyttävä kapula, jonka näytöllä oli muutamalle merkille tilaa.
Valmistumisen jälkeen muutaman lukion ja kiertelyvuoden jälkeen asuinpaikaksi valikoitui Lohja. Opetusmenetelmät tuntuivat jämähtäneen paikoilleen, siis sellaisiksi, joita käytin itsekin opiskellessani lukiossa. Sittemmin koulusta tuttua Sampo-sarjaa on uudistettu, nimet ovat vaihtuneet, ja samoja ideoita on kierrätetty kirjasarjoista toiseen. Nämä perustuvat viime vuosisadan tapaan opettaa ja oppia. Kurssilla käytössä oleva oppikirjasarja perustuu mm. oppilaskeskeisyyteen, ja se mahdollistaa oppijalle enemmän vastuuta oppimisesta. Ks. myös 2000-luvun taidot -tekstit.
Oppilaille tuntuu sopivan, että he saavat itse päättää enemmän opiskelustaan. Samansuuntaista viestiä on myös tässä tekstissä olevissa palautteissa. Järjestyshäiriöitä tai puuttumista omien päätelaitteiden viihdekäyttöön ei vielä ole ollut ollenkaan.
Leave A Reply