Edellisestä uudistuksesta olikin vierähtänyt parisen vuotta, ja nyt oli aika muokata koeviikkoa uudelleen. Ks. artikkeli toissa syksyltä.
Lukion kurssihan koostuu 38 oppitunnista, jotka ovat laskennallisesti 45 minuuttia. Käytännössä se tarkoittaa 80 minuutin oppituntisysteemissä sitä, että niitä varsinaisia luokkatunteja on noin 17–19. Niiden lisäksi on siis 50 minuutin aloitusrupeama ja koeviikon tunnit päälle. Luokkatuntien määrä on normaalisti tuotakin vähäisempi, ja siitä osansa saattaa lohkaista jokin koulun tapahtuma, joka järjestetään opetuksen kanssa päällekäin tai samaan aikaan osuu jokin arkipyhä.
Koeviikon uudistus
Opettajalla on ensimmäisestä koeviikosta lukuvuonna 19–20 käytettävissään aikaa järjestää opetusta 9.00–12.40. Jos hän pitää vaikkapa kurssin päättökokeen, lisäaikaan oikeutetut oppilaat aloittavat sen kello kahdeksalta. Kokeesta saa poistua aikaisintaan puoli kymmeneltä. Nythän luovuttiin kokeiden palautustunneista, jotka olivat seuraavassa jaksossa. Jos oli pidetty sähköinen Abitti-koe, ope saattoi pantata tuloksia palautustuntiin saakka, ja tuolloin sitten käytiin koe parin viikon viiveellä läpi.
Mitä itse teen?
Aiemmin koepäivän tehtäviin ovat kuuluneet arviointikeskustelu, koeviikon kirjalliset tehtävät ja kurssipalaute. Näytteet ovat viimekeväiseltä kolmoskurssilta (vastauksia 45 oppilaalta). Näiden lisäksi on ollut vapaaehtoinen ohjaustuokio, jossa on ollut mahdollista saada yksilöllistä jelppiä tehtävien tekemiseen. Se muuttuu nyt noin tunnin mittaiseksi aloitukseksi koeviikolla. Muutoin homma jatkuu kutakuinkin ennallaan, ja pieniä muutoksia on tullut tehtyä palautteiden perusteella.
Koeviikon tehtävät julkistan viimeistään viimeisellä oppitunnilla, ja niiden tekemisen voi aloittaa samantien. Suurin osa kuitenkin tekee tehtävät valmiiksi koululla ja osa ennen arviointikeskustelua, ja sen jälkeen voi vielä niitä muokata. Aikaa on koeajan päättymiseen saakka, jolloin palautuskansiot sulkeutuvat. Myös jo aiemmin tehtyjä arvioituja suorituksia voi tehdä uudelleen tai tarjota muita tekstejä, jotka on erikseen sovittu tai poimittu bonustehtävälistasta. Osaamistaan voi siis osoittaa muutoinkin, kun vain opettajan määräämiä tehtäviä pakertamalla, kunhan ne sopivat kurssin opetussuunnitelmaan.
Yleensä noin neljäsosa tekeekin uudelleen ja open palautteen mukaan varsinkin ylioppilastekstejä uudelleen. Nyt määrä oli jonkin verran tavanomaista korkeampi.
Arviointiin oltiin tyytyväisiä, ja myöskään perinteisestä kurssikokeesta ei siellä koeviikolla juurikaan tykätty niin kuin ei muissakaan kyselyissäni.
Arviointi
Kurssin arviointi on helppoa, kun kaikki tehtävät palautuksineen ovat yhdessä paikassa, ja Peda.netissä oleva e-Opin digikirja toimii hyvin yhteisöllisenä oppikirjana. Arviointinäkymä on esillä kahdenkeskisissä arviointikeskusteluissa, samoin oppilaan tuntipäiväkirja ja oppimisen seuranta. Tuntipäiväkirjat auttavat oppijaa oman oppimisen suunnittelussa ja sen käyttö on vaivatonta.
Leave A Reply