Grammar on Demand

Grammar on Demand

Grammar on demand -mallissa tieto- ja viestintätekniikka on luontevana osana kieliopin opiskelua. Sähköinen oppikirja toimii yhteisenä ja vuorovaikutteisena oppimisalustana. Lisää... »

Kielioppia tehostetusti

Kielioppia tehostetusti

Sähköisesti ja yhteistoiminnallisesti opiskelijan omien tavoitteiden mukaisesti opiskellaan kielioppia samalla, kun kirjoitetaan erityyppisiä tekstejä... Lisää... »

Heutagogiaa ja reflektointia

Heutagogiaa ja reflektointia

Tällä sivulla on muutamia linkkejä aiemmin julkaisemiini teksteihin: heutagogiaa, tvt:tä ja reflektointia pidettyjen kurssien jälkeen. Lisää... »

Mitä uutta?

Mitä uutta?

Tällä sivulla on 24.2.2016 alkaen muutokset ja lisäykset blogiin, uusimmat ensin. Lisää... »

Peda.net-ohjeet

Peda.net-ohjeet

Sivulla on listattu ja ryhmitelty Vimeossa julkaisemani Peda.netissa olevan vuorovaikutteisen oppimateriaalin sekä oppimisalustan käyttöohjeita ja -vinkkejä. Napsauttamalla alla olevia linkkejä pääset suoraan kanavalle ja katsomaan videoita... Lisää... »

Canva - luovuutta opiskeluun

Canva - luovuutta opiskeluun

Canva on selaimella käytettävä graafinen suunnitteluohjelma, joka helppokäyttöisyytensä ansiosta soveltuu hyvin myös kouluopetukseen alakoulusta toiselle asteelle. Lisää... »

 

Jo paavikin twiittaa

Mikä se Twitter on? Onko siitä opettajalle mitään hyötyä? Näihin kysymyksiin törmää aika ajoin. Monet julkisuuden henkilöt poliitikoista urheilijoihin käyttävät Twitteriä säännöllisesti, ja netissä on lukemattomia sivustoja ja blogiartikkeleita Twitterin käyttöohjeista aina tehokäyttöön.

Manipuloitu kuva: paavi ja iPad

Outi Lammi on kirjoittanut hyvän johdannon blogissaan. Tarkkaamo tarjoaa kelpo tietoiskun kuvineen, mistä on kysymys. Myös englanniksi on perusohjeita ja Twitterin oma neuvonta-alue.

Itse käytän opetuksessa mikroblogipalveluja Twitteriä ja Status.netiä. Molemmista olen ladannut RSS-syötteen Lyseo.orgin aloitussivulle. Ensimmäisen blogin syötteen olen upottanut Twitter-tililtäni sivustolleni, jälkimmäisen olen asentanut omalle palvelimelleni ja upottanut sisällön ilmaisohjelmalla. Twitterillä jaan opiskelijoille yleistä opintoihin liittyvää informaatiota. Jälkimmäisellä blogilla jaan kurssien läksyt ja tarpeen mukaan tuntien tehtävät.

Useimmilla opiskelijoilla on jo kännykät, joilla pääsee vaivatta nettiin. Sovellusputiikista voi ladata syötteenlukuohjelman, jolla voi seurata eri lähteistä, esim. kurssin syötteen tai vaikkapa suosikkipopparin viimeisimmät kuulumiset RSS-virraksi.

Monet opettajathan merkkaavat Wilmaan kurssikohtaiset läksyt, mutta niistä ei ole mahdollista tilata matkaviestimeen ajantasaista syötettä. Sinne on aina kirjauduttava, jotta pääsee näkemään kotitehtävät ja tunnin aiheet. Opettaja joutuu kirjautumaan aina erikseen jokaiselle kurssilleen, jotta saa merkattua kotitehtävät. Jos valitsee sen sijaan Twitterin tai vastaavan,  homma helpottuu. Jokaisen kurssin voi vielä lisätä omalla tunnistellaan, jonka syötteen voi tilata.

Helsingin Sanomat uutisoi 13.12. paavin lähettäneen ensimmäisen twiittinsä 12.12.12. Tämähän tarkoittaa, että katolinen kirkko osoittaa elävänsä ajassa mukana ja toimii ajanmukaisesti myös sosiaalisessa mediassa. Paavin avustajien ajatuksia pääsee seuraamaan, mistä kansainvälinen media on julkaissut uutisia, ja aihe on herättänyt myös kysymyksiä ja kritiikkiä.

Monet opettajatkin seuraavat asiantuntijoiden ynnä muiden viserrysvirtaa Twitter-tililtään tai lukemalla johonkin sivustoon upotetut twiitit. Twitterin ja vastaavien yleistymisen myötä opiskelijatkin ovat alkaneet ottaa omakseen tämäntyyppisen viestintäkanavan, sillä etuja Facebookin on monia.

Näille niin sanotuille diginatiiveille virtuaalitodellisuus on oman identiteetin tärkeä osa-alue, osa minuutta, joka kulkee viestimenä mukana taskussa. Älypuhelimella ollaan kavereiden kanssa eri tavoin yhteydessä ja osa omaa ryhmää kuin nykyisissä mainosrahoitteisuuteen perustuvissa kavereita tyrkyttävissä palveluissa. Toisaalta vanhempi sukupolvi tuntuu edelleen ajattelevan, että netin virtuaaliryhmät yms. ovat vain reaalimaailmasta ja yksilön omasta todellisuudesta irrallaan olevia saarekkeita, joihin pääsee kytkemällä pöytä- tai sylimikron päälle ja näppäilemällä tietyn nettiosoitteen.

Instagram

http://yle.fi/uutiset/paavi_franciscus_instagramiin/8756102

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*