Herää koulu! -kirja-arvio

Herää Koulu!Herää Koulu! by Maarit Korhonen

My rating: 2 of 5 stars

Turkulainen luokanopettaja Maarit Korhonen herättelee kasvattajia ja päättäjiä puuttumaan nykykoulun ongelmiin.

Melko poleemiseen sävyyn kirjoitettu pamfletti ottaa kantaa riviopettajan näkökulmasta havaittuihin ongelmakohtiin, joita ovat mm. opettajajohtoisuus ja koulutodellisuuden ja nuorten maailman kohtaamattomuus ja siitä aiheutuvat ristiriidat.

Kirja on jaoteltu kuuteen lukuun, joissa pohditaan melko hajanaisesti ja tarkoituksellisen provokatiivisesti kirjoittajan omassa kouluympäristössään havaitsemia epäkohtia.

Teoriatausta jää kovin ohueksi. Sugata Mitran kirjoja on tullut luettua näemmä yksi, ja siihen viitataan monta kertaa, osin peräti samoihin kohtiin pamfletin eri luvuissa. Pasi Sahlberg on saanut yhden maininnan. Tunneälyäkin sivutaan lyhyesti, virikekirjallisuus on siltä osin vain Ken Robinsonin varassa.

Kirja onnistuu kyseenalaistamisessa, ja Korhonen nostaa esille läksyjen tarkoituksenmukaisuuden, koeahdistuksen, turhat ulkoluvut, opettajien oppikirjaorjuuden ja ahdistavan oppimiskulttuurin sekä nykykoulun, jonka parasta ennen päivämäärä on mennyt aikaa sitten umpeen.

Pamfletti ei ole pelkästään suu vaahdossa soimaamista, vaan ehdotuksia muutokseen on rutkasti. Niistä kirjoittaja antaa lennokkaitakin esimerkkejä omasta opetuksestaan. Opettajan pitäisi olla itse luova innovaattori, jotta oppilailla olisi edes toiveita olla sellaisia tulevaisuudessa. Vanhanaikaisista oppikirjoista ja oppiainerajoista tulisi myös päästä eroon.

Jokaiselle oppilaalle olisi annettava mahdollisuus oppia omalla tavallaan. Jos tunneilla ei opita, syy on yksin opettajan.

View all my reviews

Suojattu: Sähköinen arviointi ja kokeet Peda.netissä

seppa

Tämä sisältö on suojattu salasanalla. Syötä salasanasi näyttääksesi sisällön:

Sarjakuvia kouluun – yli 100 kirjaa!

Moniin äidinkielen ja kirjallisuuden tehtäviin sopii aineistoksi myös sarjakuva romaanien ja novellikokoelmien asemasta.
Katso syksyn 2014 kirjamessuilla kuvattu video ja sovi tarkemmin opettajan kanssa.